Kommentar til bildene mine.


Farger:
Jeg eksperimenterer mye med ulike farger, setter de mot hverandre og ser hvordan ulike kombinasjoner virker sammen eller hver for seg. Bruker gjerne ulike farger på samme motiv, for å se hvordan dette fungerer. Fargene blir også brukt aktivt for å gi bildene mine den rette stemning, glød eller energi. Det varierer litt over tid hvilke farger eller fargekombinasjoner  jeg er mest opptatt av.

Struktur:
Jeg maler, i deler av billedflaten, veldig pastost (tykke lag med maling). Bruker mye malerkniv til å påføre malingen med. Denne varierte flatebehandlingen synes jeg gjør at oljemalingens kvaliteter og egenskaper gir bildene en spennende ekthetsfølelse som er viktig for meg.

Forenkling:
I alle bildene mine prøver jeg å forenkle. Jeg fjerner da detaljer jeg mener ikke er viktige for å få frem det jeg er opptatt av. 

 

Motiv.

Jeg maler bilder i forskjellige motiv-grupper og det er ulike ting jeg er opptatt av i de ulike gruppene:

 1. Bygningsmiljø på land.
  Jeg har lenge brukt bygninger som motiv, men med noe forskjellig utgangspunkt og hensikter. En årsak kan være at de er godt egnet som middel til å skape stemninger, fargekombinasjoner eller maletekniske flatebehandlinger. I tillegg er det lagt mye arbeid i å lage gode komposisjoner av husflatene. Vinduer og dører er i denne sammenhengen ikke interessante og forenkles vekk. 
 2. Maritime bygningsmiljø.
  Jeg synes gamle sjøhus bærer en stolt og viktig historie som bør fremheves. I tillegg har de ofte god og sjønær beliggenhet som tiltaler meg. De fortjener også litt oppmerksomhet, ettersom mange nesten står til forfall. 
 3. Bjørketrestammer.
  Trestammer er jeg spesielt opptatt av. De er vakre og jeg føler de også egner seg til min malerstil. En kan si at motivene har i større grad oppsøkt meg enn jeg har oppsøkt trestammene.
 4. Sauebilder.
  Blant annet maler jeg sauer. Dette er dyr med masse fin personlighet som er hyggelig å arbeide med. Motivet passer meg også fordi jeg interesserer meg for ting som er viktig for Vestlandet, slik som sauer er. 
 5. Landskap.
  Jeg er veldig glad i fjellet, og spesielt om vinteren. For noen år siden fikk jeg lyst på utfordringen med å male snø. Samtidig ønsket jeg en rolig stemning som jeg malte i andre bilder med bygningsmiljø. Andre motiv i denne kategorien er naturbilder fra hytten min på Bjoa i Sunnhordaland. Dette er, etter min subjektive oppfatning, et svært vakkert område som jeg er sterkt knyttet til. Det er alltid hyggelig å male motiv som betyr mye for en!
 6. Industri.  Jeg er født og oppvokst i industristedet Sauda og også jobbet på "fabrikken" som ferievikar i flere år.  En verden med meget spesielt stemning, lukter,varme, visuelle inntrykk i tillegg til det menneskelige miljøet.  Dette facinerer meg!               
 7. Bergensmotiv.                                                                                                                                                                                                         Gjenkjennelighet er i disse bildene alltid et tema og graden av gjenkjennelighet varierer alltid. Noen ganger er det et poeng at gjenkjennelighet skaper ulike assosiasjoner, andre ganger er det ikke viktig. Viser forøvrig til pkt 1 ovenfor.